Με ποιους τρόπους προσπαθεί να σου μιλήσει ο σκύλος σου

ανέκδοτα με σκύλους

Η μεγαλύτερη ευχή όλων είναι να μπορούσε ο σκύλος τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Σωστά; Τι ωραία θα ήταν να σας έλεγε ο σκύλος σας τι θέλει, τι αισθάνεται, τι έχει ανάγκη… Αλλά το ξέρετε ότι εκείνος όντως επικοινωνεί με τον τρόπο του μαζί σας από την αρχή της κοινής συμβίωσης; Εδώ, θα διαβάσετε τους 7 πολύ σημαντικούς τρόπους ενός σκύλου που προσπαθεί να σας πει κάτι. Δώστε σημασία και καλό είναι όσοι έχετε παιδάκια στην οικογένεια, να τα μάθετε κι αυτά αυτούς τους 7 τρόπους επικοινωνίας του σκύλου σας για την ασφάλεια και των παιδιών αλλά και του σκύλου. Γιατί όταν ένας σκύλος δεν αισθάνεται καλά, δεν έχει όρεξη για παιχνίδια και οποιαδήποτε κίνηση πάνω του από άλλους μπορεί να τον κάνει να αντιδράσει από άμυνα.

1.Σας φέρνει παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα

Αυτό είναι το πιο εύκολο και το πιο γνωστό σε όλους (ειδικά σε όσους διαβάζουν το περιοδικό μας γιατί έχουμε αναφερθεί και παλιότερα σ’ αυτό). Τα περισσότερα σκυλιά φέρνουν στον άνθρωπό τους κάτι όταν θέλουν να παίξουν. Ένα παιχνίδι τους (και όλα καμιά φορά όταν δεν βρίσκουν ανταπόκριση) ή ακόμα και ένα άλλο αντικείμενο όπως μια κάλτσα για παράδειγμα που βρήκαν στην γωνία, για να παίξετε έστω με αυτή tug of war. Με αυτόν τον τρόπο είναι ξεκάθαρο τι ζητούν. Να παίξετε μαζί τους. Αν όταν σας φέρουν το παιχνίδι στα πόδια σας και ξεκινήσετε εσείς να παίξετε μαζί του αλλά ο σκύλος σας απλά σας κοιτά, τότε δεν ζητά παιχνίδι μαζί σας αλλά την προσοχή σας. Να ασχοληθείτε μαζί του.

2. Κρύβουν την ουρά στα σκέλια τους

Όταν φοβάται ή νιώθει μια ενόχληση, τότε θα δείτε τον σκύλο σας να χαμηλώνει την ουρά του και να την κρύβει ανάμεσα στα πόδια του. Αν έχει πάρει και μια ανάλογη στάση σώματος, όπως να έχει σκύψει λίγο το κεφάλι και να αποφεύγει να σας κοιτάξει, αυτό σημαίνει ότι φοβάται κι αν το παραβλέψετε μπορεί να επιτεθεί από άμυνα, από φόβο. Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για τους άγνωστους σκύλους ή για τους άγνωστους ανθρώπους αντίστοιχα. Αν είναι ο δικός σας σκύλος ίσως να μην σας επιτεθεί ποτέ όταν φοβάται αλλά σίγουρα αν θα τον δείτε σε αυτή την κατάσταση, θα γνωρίζετε τι μπορεί να τον τρομάζει για να το αποφύγετε την επόμενη φορά. Στην περίπτωση που βάζει την ουρά του μέσα στα σκέλια του όταν τρώει για παράδειγμα, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι τον ενοχλεί στο σώμα του. Ίσως πονάει κάπου, ίσως δεν αισθάνεται καλά. Δώστε σημασία, δείτε πώς θα συνεχίσει, κι αν δείτε ότι αυτό παραμένει τότε ίσως χρειάζεται να τον πάτε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

3. Λαχανιάζουν όταν δεν κάνει ζέστη ή τρέμουν όταν δεν κάνει κρύο.

Εάν ο σκύλος σας αρχίζει να λαχανιάζει μια στιγμή που δεν έχει ζέστη, τότε αυτό δείχνει ότι είναι αγχωμένος. Παρατηρήστε τον για παράδειγμα σε μια επίσκεψή σας στον κτηνίατρο. Το πιο πιθανό είναι να λαχανιάζει κι ας έχει 10 βαθμούς θερμοκρασία και είναι χειμώνας. Τα περισσότερα σκυλιά στρεσάρονται στην επίσκεψη στον κτηνίατρο. Αν και γι’ αυτό το θέμα έχουμε γράψει ανάλογο άρθρο που θα σας βοηθήσει. Φοβάται ο σκύλος σας τον κτηνίατρο; Υπάρχει τρόπος… Όταν λοιπόν, δείτε τον σκύλο σας να λαχανιάζει χωρίς λόγο, προσέξτε τι είναι αυτό που τον αγχώνει και προσπαθήστε να το σταματήσετε ή να το αποφύγετε. Όταν τώρα παρατηρήσετε το εντελώς αντίθετο. Δηλαδή να τρέμει ενώ έχει ζέστη ή είναι καλοκαίρι. Τότε αυτό σημαίνει είτε άγχος, φόβο ή λαχτάρα για κάτι. Για παράδειγμα, πολλά λιχούδικα σκυλιά τρέμουν μόλις δουν κάποιον να τρώει. Μπορεί ωστόσο να σημαίνει πόνος. Ότι πονάει κάπου.

ανέκδοτα με σκύλους

4. Κλαψούρισμα

Το κλαψούρισμα είναι δύσκολο γιατί τα σκυλιά κλαψουρίζουν για να σας πουν διαφορετικά πράγματα. Μερικά σκυλιά μπορεί να κλαίνε όταν πρέπει να πάνε να κάνουν την τουαλέτα τους. Άλλο σκυλί μπορεί να κλαψουρίζει όταν το μπολ με το νερό είναι άδειο. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να κλαίει όταν είναι ενθουσιασμένος ή αγχωμένος. Η Μάρσα για παράδειγμα μουρμουράει κλαψουρίζοντας όταν θέλει να την σκεπάσουμε με την κουβέρτα για να κοιμηθεί. Πρέπει να παρατηρήσετε το περιβάλλον γενικότερα. Αν π.χ ο σκύλος σας είναι στην πόρτα και κλαψουρίζει, τότε ίσως θέλει να βγει έξω για να κάνει την τουαλέτα του ή κλαψουρίζει από χαρά γιατί κάποιος έρχεται που τον ξέρει και τον αγαπά.

5. Στρίβει απότομα το κεφάλι του ή αποφεύγει.

Όταν πάτε να ακουμπήσετε ή να τον χαϊδέψετε κι εκείνος στρίβει απότομα το κεφάλι του κι ίσως έχει και γουρλωμένα τα μάτια του, τότε αυτό σημαίνει ότι κάπου πονάει ή δε του αρέσει να τον αγγίζετε σε αυτό το σημείο. Κι αν εσείς το παραβλέψετε αυτό το σημάδι, μπορεί να σας δαγκώσει επειδή πονάει ή νιώθει άβολα κι εσείς τον αγγίζετε. Θέλει μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αποκλειστεί η περίπτωση του πόνου.

6. Σας γαβγίζει.

Το θέμα είναι όχι όταν γαβγίζει γενικά, αλλά όταν γαβγίζει και σας κοιτά στα μάτια. Τι πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι σας μιλάει κι ότι προσπαθεί εκείνη τη στιγμή να σας πει κάτι; Αν για παράδειγμα, την ώρα που σκύβετε να πάρετε από κάτω το παιχνίδι του κι εκείνο σας γαβγίζει, τότε αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί έναν τρόπο επικοινωνίας που τον διδάχθηκε από εσάς. Δηλαδή, αν κάποια στιγμή στο παρελθόν βρήκε ανταπόκριση στο γάβγισμά του μια παρόμοια στιγμή, και πήρε αυτό που ήθελε, τότε ξέρει ότι αν θα γαβγίσει ξανά όποτε θέλει κάτι, θα το αποκτήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, γαβγίζει γιατί ζητάει πάλι κάτι. Είτε να φάει, είτε να του ανοίξετε να βγει έξω και ούτω καθ’ εξής.

7. Παγώνει ξαφνικά και μένει ακίνητος.

Ένα άκαμπτο σώμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σκυλί σας λέει «κάτι γίνεται και δεν μου αρέσει». Εάν δείτε το σκυλί σας να είναι άκαμπτο, συνήθως σημαίνει ότι πρόκειται να αντιδράσει σε κάτι, όπως μια γάτα, ένα άτομο στην πόρτα, ένα άλλο σκυλί κ.λπ. Λάβετε υπόψη ότι αυτό το σήμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το επόμενο λεπτό που έρχεται, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μάχες και δαγκώματα. Εάν το σκυλί σας γίνει άκαμπτο, παγώνει δηλαδή στην θέση του και αρχίσει να καρφώνει με το βλέμμα του κάτι συγκεκριμένα, τότε ήρθε η ώρα να ανακατευθύνετε την προσοχή του αλλού.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts