Ασφαλιστικά μέτρα στην παραλία για τον σκύλο σας

ασφάλεια στην παραλία για τους σκύλους

Είναι καλοκαίρι, οι ζεστές μέρες έφτασαν και τι καλύτερο από ένα δροσερό μπάνιο στην παραλία…. Αποφασίζετε λοιπόν να πάρετε και τον σκύλο σας μαζί αφού πρώτα έχετε βρει μια ιδανική κι ερημική παραλία για εσάς και τον τετράποδο φίλο σας (ερημική γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία, δείτε εδώ νομοθεσία για τους σκύλους στην παραλία ).

Όταν όμως ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις στην θάλασσα, θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως ο σκύλος σας πρέπει να είναι ασφαλής εκεί που πάτε.  Γιατί πέρα από το πιθανό μπάνιο στην θάλασσα (ορισμένοι σκύλοι δεν προτιμούν το μπάνιο παρά μόνο το παιχνίδι και το τρέξιμο στην ακρογιαλιά), θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για … μπαλάκια, σκαψίματα κι άλλες ιδίου τύπου σκυλίσιες δραστηριότητες.  Όλα τα παραπάνω όμως καμιά φορά κρύβουν και κάποιους κινδύνους.  Διαβάστε λοιπόν, 12 χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσετε την βόλτα σας στην παραλία με ασφάλεια:

  1. Δεν ξέρουν όλα τα σκυλιά κολύμπι. Σωστά.  Η σκυλίσια κολύμβηση δεν είναι … φυσικό ταλέντο.  Υπάρχουν σκυλιά όπως και η προηγούμενη σκυλίτσα που είχαν οι σκύλο – γονείς μου, η Πάττυ, που δεν ήξερε να κολυμπάει κι όταν μπήκε μέσα στη θάλασσα στεκόταν σε όρθια στάση σαν τον άνθρωπο κι έκανε σα να πνιγόταν, μπαινόβγαινε στο νερό με πανικό, μένοντας ακίνητη στο ίδιο σημείο. Ορισμένες ράτσες σκύλων δεν κολυμπούν καθόλου, όπως τα Corgis και τα Pugs. Γι’ αυτό το λόγο, αν είναι η πρώτη του επίσκεψη στην θάλασσα, πηγαίνετε μια μέρα όπου το νερό θα είναι ήρεμο (χωρίς κύματα κι αέρηδες) και δώστε του σκύλου σας την ευκαιρία να σας δείξει αν ξέρει να κολυμπάει ή όχι προτρέποντάς τον να σας ακολουθήσει.  Προσέξτε! Ποτέ μην τον τραβήξετε με το ζόρι γιατί μπορεί να τρομοκρατηθεί και τότε θα του γίνει φοβία κι αντίο θαλασσινά μπανάκια… και βεβαίως ποτέ μην τον πετάξετε μέσα στην θάλασσα περιμένοντας πως θα κολυμπήσει!

  2. Το θαλασσινό νερό δεν είναι πόσιμο ούτε για τους σκύλους. Είναι λογικό, παρ’ όλο που μπορεί ο σκύλος σας να θέλει να δοκιμάσει και να πιει όλον τον ωκεανό, αγνοώντας τις φωνές σας.  Απ’ την μεριά του βέβαια, είναι λογικό γιατί λόγω ζέστης κι έξαψης θα διψάσει κάποια στιγμή.  Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας και μπουκαλάκι με νερό για τον σκύλο σας μεριμνώντας για την ασφαλή ενυδάτωση του. Τώρα, θέλετε να μάθετε τις επιπτώσεις κατάποσης αλμυρού νερού; (Μιλάμε πάντα για μεγάλη ποσότητα, αλλιώς όλοι οι σκύλοι δοκιμάζουν το θαλασσινό νερό, όπως στο κολύμπι και στο παιχνίδι ιδιαίτερα όταν του πετάτε το μπαλάκι μέσα στο νερό.  Για ελάχιστη ποσότητα δεν υπάρχει κίνδυνος).  Η αύξηση Νατρίου (υπερνατριαιμία) στον οργανισμό του σκύλου μας μπορεί να φέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα: εμετό, διάρροια, ακανόνιστο περπάτημα, τρεμούλιασμα, λήθαργο.  Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που το σκυλί πέφτει σε κόμμα και πεθαίνει.
  3. Φορέστε του σωσίβιο.   Αν έχετε σκοπό να κάνετε θαλάσσια σπορ μαζί  με τον σκύλο σας, όπως surfing, ακόμα κι αν μπει μέσα σε φουσκωτό, καλό είναι να έχετε προμηθευτεί ένα σωσίβιο για κάθε ενδεχόμενο.   Ακόμη και την ώρα που κολυμπάει, ξαφνικά κύματα και ρεύματα μπορούν να τον εξαντλήσουν γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρα.  Κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά σωσίβια για σκύλους τα οποία δένουν σε τρία σημεία κι έχουν μια λαβή στην πλάτη για να είναι εύκολο να σηκώσετε τον σκύλο σας και να τον τραβήξετε έξω από το νερό.

  4. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό.  Δεν είστε οι μόνοι που μπορεί να καείτε από τον ήλιο.  Το ίδιο μπορεί να πάθει κι ο σκύλος σας ιδιαίτερα αν είναι λευκός ή έχει λευκά / ροζ σημεία στο σώμα του.  Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι σκύλοι χρειάζονται αντηλιακό στην μουσούδα, στην μύτη και στα αυτιά  και η εφαρμογή του γίνεται 30 λεπτά πριν βγει στην παραλία.  Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά αποκλειστικά για σκύλους.
  5. Προσοχή στους υποβρύχιους κινδύνους. Κοφτερά βράχια, πέτρες, κοχύλια, κοράλλια ακόμη και τσούχτρες ή μέδουσες μπορούν να τραυματίσουν τον σκύλο σας.  Κι επειδή τα σκυλιά συνήθως δεν σου δείχνουν πως πονάνε θα πρέπει εσείς να παρατηρήσετε την γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να καταλάβετε αν έχει χτυπήσει ή πονάει και βεβαίως να τον εξετάσετε προσεκτικά για πιθανά κοψίματα ή εκδορές.
  6. Η ήρεμη θάλασσα είναι η καλύτερη.  Τα jet ski, τα surf, τα θαλάσσια σπορ, τα μεγάλα κύματα και ο πολύ κόσμος μπορεί να τρομάξουν τον σκύλο σας.  Βρείτε μια ήρεμη παραλία για να παίξετε μαζί του ή να κάνετε το μπάνιο σας.

  7. Προτιμήστε σκιερά μέρη.  Ο σκύλος σας χαίρεται τα παιχνίδια στην παραλία και το θαλασσινό νερό αλλά κάποια στιγμή, στο διάλειμμα, θα χρειαστεί να ξεκουραστεί σε ένα σκιερό μέρος, όπως κάτω από μία τέντα, ομπρέλα ή δέντρο.  Εξάλλου πρέπει να φροντίσετε να μην παραμείνει πολύ ώρα στον ήλιο για να μην πάθει ηλίαση ή θερμοπληξία.
  8. Μην το παρακάνετε.  Η διάρκεια του παιχνιδιού στην παραλία δεν ισοδυναμεί με το παιχνίδι στο πάρκο.  Στο πάρκο μπορεί ο σκύλος σας να έχει ενέργεια για μια ώρα, αλλά στην παραλία δεν είναι το ίδιο.   Η άμμος είναι ιδιαίτερα κουραστική γι’ αυτό μην τον πιέζετε να τρέχει και να παίζει παραπάνω απ’ όσο αντέχει πάνω στην άμμο. Ξεκινήστε με αργό ρυθμό για να ζεσταθεί (είναι όπως στην γυμναστική) για να αποφύγετε τραυματισμούς και κράμπες.
  9. Αποφύγετε το μπαλάκι του τένις στην αμμουδιά.  Το μπαλάκι του τένις επειδή είναι τριχωτό, έχει την ιδιότητα να μαζεύει άμμο πάνω του κι αυτό είναι ένας κρυφός κίνδυνος για τον σκύλο σας (ιδιαίτερα αν είναι χοντρή άμμος), γιατί αν καταπιεί αρκετή ποσότητα άμμου, αυτή κολλάει στα τοιχώματα του εντέρου και γίνεται σαν τσιμέντο με αποτέλεσμα ο σκύλος σας να αρρωστήσει και να χρειαστεί επειγόντως κτηνιατρική επέμβαση.

  10. Το παγωμένο νερό μπορεί να τον πληγώσει.  Αν ο σκύλος σας έχει αρθριτικά, το κολύμπι σε κρύα νερά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.  Σ’ αυτήν την περίπτωση, επιλέξτε θάλασσα με ζεστό νερό και παραμείνετε στα ρηχά.
  11. Ξεπλύντε τον καλά.  Όταν επιστρέψετε από το μπάνιο, ξεπλύντε τον καλά για να φύγει το αλάτι, η άμμος και άλλοι μικροοργανισμοί από το τρίχωμά του και το σώμα του γενικά.  Μετά, σκουπίστε καλά για να στεγνώσουν τα αυτιά του για να μην δημιουργηθεί μόλυνση.
  12. Αποφύγετε όσο μπορείτε τον ήλιο.  Μην παραμείνετε πολύ ώρα στην παραλία.  Προτιμήστε πρωινές ώρες ή απογευματινές όπου δεν έχει πολύ ζέστη κι ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός.  Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός ενήλικου υγιούς σκύλου κυμαίνεται από 37,9 βαθμούς C έως 39,2 βαθμούς C.  Η μέση τιμή είναι 38,5 βαθμοί C. Όπως καταλαβαίνετε, ο σκύλος έχει υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από τον άνθρωπο, άρα ζεσταίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.  Προσοχή λοιπόν στον ήλιο και στην ζέστη.  Ο σκύλος σας δεν αντέχει όσο εσείς. Και είναι άμεσα επιρρεπής στην ηλίαση και στην θερμοπληξία.

Όπως βλέπετε, οι παραπάνω συμβουλές δεν ισχύουν μόνο για τον σκύλο σας αλλά και για εσάς.  Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως ο καλύτερος μας φίλος έχει τις ίδιες ανάγκες με έναν άνθρωπο και χρειάζεται την ίδια φροντίδα.

Καλά μπάνια!

ασφάλεια στην παραλία για τους σκύλους
Γυμναστική στην αμμουδιά!
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts