Γιατί τα σκυλιά βγάζουν το κεφάλι έξω από το παράθυρο;

Θα έχετε παρατηρήσει κάθε φορά που παίρνετε μαζί σας
τον σκύλο σας για να πάτε βόλτα με το αυτοκίνητο, πως έχει ιδιαίτερη σχέση με το παράθυρο.

Μην έχετε την εντύπωση πως αυτό το κάνει μόνο το δικό σας σκυλάκι. Είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά που την κάνουν σχεδόν όλα τα σκυλάκια όταν βρίσκονται μέσα σε ένα αμάξι. Για κοιτάξτε γύρω σας…. όλο και κάποιο θα δείτε που θα έχει βγάλει έξω από το παράθυρο την μουσουδίτσα του.

Ναι, από την στιγμή που θα ξεκινήσει το αμάξι να … τσουλάει, ο σκύλος σας απαιτεί να του ανοίξετε το παράθυρο για να βγάλει το κεφάλι του απ’ έξω. Κι αυτό θέλει να κάνει σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. Κι ας φτάνουν τα χείλια του πίσω στ’ αυτιά λόγω του αέρα! Δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί το κάνουν αυτό οι σκύλοι;

Για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Πόσο μάλλον όταν βλέπει κάποιος πως δεν κάνει μια συμπεριφορά μόνο ο δικός του σκύλος αλλά οι περισσότεροι. Δεν είναι δηλαδή θέμα προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίας αλλά γενικότερης ψυχολογίας σκύλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκυλιά θέλουν να έχουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο, γιατί με αυτόν τον τρόπο αρπάζουν μυρωδιές από όπου περνά το αμάξι.

Είναι το ίδιο ακριβώς που κάνει ο άνθρωπος με την όραση. Γνωρίζει το μέρος, παρακολουθεί το τοπίο ή την διαδρομή.

Ο σκύλος το κάνει αυτό με την όσφρηση. Παρακολουθεί, γνωρίζει κι ίσως καμιά φορά κάνει αναγνώριση της διαδρομής μέσα από την όσφρηση.

Προσπαθεί να πάρει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το εξωτερικό περιβάλλον. Κι έτσι πολλές φορές η μύτη τους θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν ένα μέρος ή μια διαδρομή.

Για άλλη μια φορά, η μύτη των σκύλων αποδεικνύεται ως το μεγαλύτερο “εργαλείο” τους! Σωστά;

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts