Ρίξτε μια ματιά στο κινητό σας…. Πηγαίνετε στις φωτογραφίες… Τι βλέπετε; Μια φωτογραφία του σκύλου σας… άλλη μία… άλλη μία…. κι άλλη… κι άλλη…
Είμαι σίγουρη πως η συλλογή των αποθηκευμένων φωτογραφιών σας αποτελείται από… χίλιες φωτογραφίες του σκύλου σας και … μία δική σας! Κάνω λάθος; Μη νιώθετε άσχημα. Όλοι οι σκύλο – γονείς, φυσικά και οι δικοί μου, κάνουν τα ίδια! Παθαίνουν εμμονή με εμάς και θέλουν να μας βγάζουν φωτογραφίες κάθε λεπτό της ώρας! Γεμίζουν πόσους σκληρούς, όλες τις κάμερες και συσκευές με την μουσούδα μας. Και σα να μην έφτανε αυτό, γεμίζουν κι όλο το σπίτι με δικές μας selfie! Καδράκια στο σαλόνι, κορνίζες στο γραφείο…
Ουφ! Αγανάκτησα! Δεν αντέχω άλλο τα φλας και τα … “strike a pose”! Γι’ αυτό κι εγώ, όποτε βλέπω την κάμερα στραμμένη προς το μέρος μου, φεύγω τρέχοντας ή στην καλύτερη γυρίζω το κεφάλι επιδεικτικά! Ε, μα! Υπάρχει κι ένα όριο!!!
Μεταξύ μας τώρα… χιχιχιχιχιχι… πόσο γελάω που η σκύλο – μαμά μου ζορίζεται να πετύχει μια σωστή φωτογραφία μου! Τραβάει είκοσι και η μία είναι σωστή… χιχιχιχιχιχι… Α! Παίρνω την εκδίκησή μου! Δεν μ’ αφήνει σε ησυχία. Τι να κάνω;
Πριν λίγες μέρες ωστόσο, έπεσε στα χέρια μου ένα πολύ ωραίο άρθρο με συμβουλές φωτογράφων για τις τέλειες φωτογραφίες των σκύλων. Κάντε ένα ψυχικό και δώστε αυτό το άρθρο στους σκύλο – γονείς σας να το διαβάσουν μήπως μάθουν κάνα κόλπο για να σας βγάλουν μια ωραία φωτογραφία. Τι λέτε;
Συμβουλή πρώτη:
Οι καλύτερη στιγμή για να πετύχετε τον σκύλο σας ήρεμο και… ακίνητο για να βγει μια ωραία φωτογραφία είναι μετά από την βόλτα. Κι αν είναι μετά από μια μεγάλη βόλτα, τρέξιμο ή παιχνίδι, ακόμα καλύτερα. Επειδή τα σκυλιά είναι υπερκινητικά είναι δύσκολο να κάτσουν ακίνητα για να βγουν μια φωτογραφία οποιαδήποτε στιγμή. Πόσο μάλλον όταν είναι νεαρά σε ηλικία.
Συνήθως το αποτέλεσμα είναι να βγει η φωτογραφία θολή ή κουνημένη γιατί εκείνη τη στιγμή ο σκύλος σας κουνήθηκε ή γάβγισε όλο ένταση.
Αν ξεδώσει και τρέξει ή παίξει και δώσει την ενέργειά του εκεί, τότε θα γυρίσει στο σπίτι κουρασμένος και τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κάτσει ακίνητος και πού ξέρετε… να πάρει πόζα (αρκεί να μην είναι νυσταγμένη πόζα…. )
Συμβουλή δεύτερη:
Για να του τραβήξετε την προσοχή και να τον κάνετε να κοιτάξει προς την κάμερα, υπάρχει κόλπο. Κρατείστε ένα παιχνίδι ή σνακ πάνω από την κάμερα και θα τα κοιτάξει με λαχτάρα. Δίνοντας την εντύπωση ότι κοιτά κατευθείαν στον φακό.
Κι όταν τραβήξετε την φωτογραφία του δίνετε την λιχουδιά ως επιβράβευση. Μην ξεχαστείτε! Έτσι, θα το μάθει και τις επόμενες φορές θα κάθεται… σούζα μπροστά στην κάμερα!
Συμβουλή τρίτη:
Δεν χρειάζεται να είναι εκπαιδευμένος ο σκύλος σας για να βγει μια όμορφη φωτογραφία. Αρκεί να είστε υπομονετικοί και όσο τον παρατηρείτε, κάποια στιγμή θα κάνει κάτι αξιαγάπητο και χαριτωμένο…..όπως πάντα άλλωστε…. και θα πατήσετε το κουμπάκι.
Εξάλλου, οι αυθόρμητες πόζες είναι οι καλύτερες!
Συμβουλή τέταρτη :
Η καλύτερη γωνία για να πάρετε φωτογραφία τον σκύλο σας είναι … η κοντινή. Κάντε ζουμ στις λεπτομέρειες. Στην μύτη, στα αυτιά, στα μάτια, στα μουστάκια… στην μουσούδα.
Γενικά, να θυμάστε πως μια καλή γωνία είναι να χαμηλώσετε κι εσείς και να είστε στο ίδιο ύψος όταν τραβάτε την φωτογραφία.
Συμβουλή πέμπτη:
Αν υπάρχει κάποιο παιχνίδι ή αντικείμενο που του αρέσει του σκύλου σας να το έχει κοντά του, τότε αφήστε τον να το πάρει μαζί του. Την ώρα της φωτογράφισης θα είναι περισσότερο ήρεμος επειδή θα έχει κοντά του το αντικείμενο ή παιχνίδι που αγαπάει πολύ.
Συμβουλή έκτη :
Το ιδανικότερο μέρος για φωτογράφιση είναι όπου αισθάνεται όμορφα ο σκύλος σας. Είτε είναι στο πάρκο ή στην θάλασσα ή μέσα στο σπίτι. Αρκεί να είναι ήρεμος κι αυτό θα γίνει αν έχει εξερευνήσει πρώτα το πάρκο για παράδειγμα και μετά.
Συμβουλή έβδομη :
Αν θέλετε να πάρετε κοντινές τότε καλύτερα είναι να κάνετε ζουμ κι όχι να πάτε κοντά του τόσο που θα ακουμπάτε τα μουστάκια του! Όσο εξοικειωμένος και να είναι, έρχεται σε δύσκολη θέση. Θα δυσανασχετήσει κάποια στιγμή, αυτό είναι σίγουρο.
Το μυστικό είναι να έχετε κάποια απόσταση, καλό είναι να μην σας έχει πάρει χαμπάρι από την αρχή, και να τραβάτε φωτογραφίες. Με ζουμ αρχικά και σιγά σιγά πλησιάζετε.
Συμβουλή όγδοη :
Για να τον βγάλετε φωτογραφία σε ώρα έντονης δραστηριότητας όπως όταν παίζει ή τρέχει, δεν έχετε παρά να κρατήσετε πατημένο το κουμπί της λήψης στο κινητό σας για να τραβηχτούν πέντε – δέκα συνεχόμενες φωτογραφίες και κάποια θα πετύχετε που θα έχει πηδήξει ψηλά, δεν μπορεί!
Γενικά, να ξέρετε πως για την συγκεκριμένη περίπτωση καλό είναι να έχετε μηχανή που είναι γι’ αυτόν τον σκοπό. Για action shot δηλαδή. Αν έχετε ένα απλό κινητό ή φωτογραφική μηχανή, προσπαθείτε με τον παραπάνω τρόπο αλλά μην περιμένετε να την πετύχετε με την πρώτη. Οι περισσότερες θα βγουν θολωμένες αλλά κάποια θα είναι καλή.
Συμβουλή ένατη :
Όσον αφορά το θέμα του φωτισμού, ο φυσικός φωτισμός είναι ο καλύτερος. Οι φωτογραφίες βγαίνουν σα να είναι ολοζώντανος ο σκύλος μπροστά σας. Κι αν είναι ώρες που σχηματίζονται σκιές, ακόμα καλύτερα. Για παράδειγμα, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, όπου ο ήλιος είναι μαλακός κι όχι εκτυφλωτικός, δημιουργείται ένα χρυσό περιβάλλον το οποίο ρίχνει σκιές κι ομορφαίνει τις γωνίες.
Συμβουλή δέκατη :
Όταν τραβάτε φωτογραφία, κρατήστε την αναπνοή σας για να μην κουνηθείτε εσείς και το αποτέλεσμα βγει κακό και τα ρίξετε στο κακόμοιρο το σκυλάκι σας.
Τέλος, αφού βγάλετε μια φωτογραφία μπορείτε να παίξετε λίγο με τα φίλτρα και τα χρώματα που σας παρέχει το κινητό για να βγουν μαγικές φωτογραφίες.
Αυτές ήταν οι συμβουλές για τις τέλειες φωτογραφίες του σκύλου σας. Μην χάνετε καιρό. Πάρτε το τετράποδο μοντέλο σας και ξεκινήστε!