Τσίμπημα τσούχτρας σε σκύλο

box-jellyfish stingΈνα άκρως καλοκαιρινό θέμα εφόσον ο σκύλος σας κάνει μπάνιο στην παραλία είτε είναι σε διακοπές είτε όχι.

Το τσίμπημα τσούχτρας σε σκύλους είναι εξίσου επώδυνο όσο και στους ανθρώπους.

Προληπτική προστασία

Για να αποφύγετε τσιμπήματα τσούχτρας μπορείτε να προστατέψετε τον σκύλο σας προληπτικά απλώνοντας βαζελίνη στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός του όπως πατούσες, μύτη, γύρω απ’ τα μάτια, κοιλιά, όρχεις ή αντίστοιχα στα γυναικολογικά σημεία στα θηλυκά. Με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσετε το δηλητήριο να εισχωρήσει μέσα στο δέρμα.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχετε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις και συμβεί το ατυχές γεγονός τότε διαβάστε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Τα σημάδια που θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει τσιμπηθεί από τσούχτρα είναι : ταραχή, νευρικότητα, κλάμα και δυσκολίες αναπνοής. Στο μέρος του σώματος που έχει τσιμπηθεί θα είναι κόκκινο, ίσως πρησμένο ή πληγή.

Οι πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα από τσούχτρα 

  1. Εξετάστε προσεκτικά τον σκύλο σας. Ψάξτε για τυχόν πλοκάμια τσούχτρας που κρέμονται ή είναι προσκολλημένα πάνω στο τρίχωμα.
  2. Φορέστε πλαστικά γάντια για να μην σας τσιμπήσουν κι εσάς και για να αφαιρέσετε τα πλοκάμια από το σώμα του σκύλου σας. Ή με την βοήθεια κολλητικής ταινίας.
  3. Με θαλασσινό νερό ξεπλύνετε ό,τι απομεινάρια έχουν μείνει. Προσοχή! Όχι με πόσιμο νερό γιατί ελευθερώνονται τοξίνες από τα πλοκάμια.
  4. Βάλτε αραιωμένη αμμωνία (ένα μέρος αμμωνία σε δέκα μέρη νερό), εκτός αν έχετε μαζί σας έτοιμη από το φαρμακείο, στο μέρος του σώματος όπου έχει τσιμπηθεί ο σκύλος σας.
  5. Αν έχει τσιμπηθεί σε πολλά σημεία του σώματος, κάντε του μπάνιο με μαγειρική σόδα διαλυμένη σε χλιαρό νερό κι αφήστε τον να μουλιάσει για 10 λεπτά (ή όσο μπορείτε να τον κρατήσετε μέσα στο νερό) πριν τον ξεπλύνετε.
  6. Αν έχει τσιμπηθεί στο στόμα δεν μπορείτε να του βάλετε ούτε αμμωνία ούτε μαγειρική σόδα. Για να απαλύνετε τον πόνο, μπορείτε μόνο να του βάλετε μια φέτα παπάγια (φρούτο)
  7. Δώστε του παυσίπονο σύμφωνα με την συμβουλή του κτηνιάτρου σας ποιο παυσίπονο μπορεί να πάρει και ποια δοσολογία.
  8. Δώστε του αντισταμινικό σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας αν είναι πρησμένη η περιοχή ή έχει αλλεργική αντίδραση ο σκύλος σας.
  9. Κρύες κομπρέσες κάθε 10-30 λεπτά θα ανακουφίσουν από το πρήξιμο. Μετά ακουμπήστε πάνω στην πάσχουσα περιοχή ζεστές κομπρέσες για 5 λεπτά για να κυκλοφορήσει το αίμα έτσι ώστε να φύγει το δηλητήριο. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για 20 λεπτά με εναλλαγές κρύας και ζεστής κομπρέσας.

Σε περίπτωση που είναι αλλεργικός ο σκύλος σας διαβάστε προσεκτικά το άρθρο Τσιμπήματα από έντομα – σε περίπτωση σκύλου που είναι αλλεργικός ή έχει υποστεί αλλεργικό σοκ. 

 

Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί και να έχετε πάρει τις κατάλληλες συμβουλές από τον κτηνίατρό σας από πριν για να είσαστε προετοιμασμένοι και….

Καλά μπάνια!

 

Αντίδοτο δηλητηριάσεων 
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts