Ετοιμάζετε ταξίδι με αυτοκίνητο; Έχετε σκοπό να έχετε και συνεπιβάτες στο ταξίδι αυτό; Αφήστε με να μαντέψω. Φαντάζομαι πως αυτός ο συνεπιβάτης θα έχει τέσσερα πόδια, ουρά και μακριά μουσούδα… Σωστά μάντεψα;
Λοιπόν, πριν επιβιβαστείτε καλό είναι να πάρετε κάποια μέτρα προφύλαξης για την ασφάλεια του σκύλου σας και την δική σας φυσικά. Όπως επίσης κάποιες σημαντικές συμβουλές για να είναι ευχάριστο το ταξίδι σας. Είστε έτοιμοι;
1. Φροντίστε το τελευταίο γεύμα του σκυλάκου σας να είναι τουλάχιστον τρεις ώρες πριν το ταξίδι. Είναι κρίμα να ζαλιστεί, δεν συμφωνείτε; Το ταξίδι όταν είναι φαγωμένος ένας σκύλος συνήθως του προκαλεί ναυτία. Μπορείτε ωστόσο να του προσφέρετε ένα ελαφρύ σνακ κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Μόνο αυτό όμως έως την ώρα που θα φτάσετε στον προορισμό σας. Απ’ την άλλη δεν είναι απαραίτητο ούτε αυτό. Εμένα να φανταστείτε οι σκύλο – γονείς μου δεν μου δίνουν τίποτα απολύτως για να μην χαλαστώ κατά λάθος. Εξάλλου, δεν το ζητάω ούτε εγώ. Και το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει για όλα τα σκυλάκια. Την ώρα του ταξιδιού δύσκολα έχουν όρεξη για να φάνε κάτι. Αν παρ’ όλα αυτά ζητήσουν, όπως είπαμε και πιο πάνω, αρκεστείτε μόνο σε ένα μικρό κι ελαφρύ σνακ.
2. Αν φοβάται το αυτοκίνητο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα αυτό το πρόβλημα (γιατί είναι πρόβλημα!). Αν δεν είναι αργά, αμέσως γιατί χρειάζεται καιρός για να τον μάθετε να μην το φοβάται. Διαβάστε το άρθρο “Συμβουλές για σκύλους που φοβούνται το αυτοκίνητο”.
3. Αν γνωρίζετε ήδη πως το σκυλάκι σας υποφέρει μέσα στο αυτοκίνητο γιατί του δημιουργεί ζαλάδες, ναυτία και τάσεις για εμετό, τότε συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας μήπως χρειαστεί να του δώσετε κάποιο φάρμακο αντιεμετικό όπως για παράδειγμα μια δραμαμίνη. Εφόσον ζητήσετε την συμβουλή πρώτα του κτηνίατρου χωρίς να πάρετε μόνοι σας μια απόφαση, και η πρόταση του είναι να δώσετε στο σκυλάκι σας κάποιο φάρμακο, τότε φροντίστε να το έχετε προμηθευτεί έγκαιρα για να το δώσετε στο σκυλάκι σας λίγο πριν το ταξίδι.
4. Αν δεν έχετε κλιματισμό μέσα στο αυτοκίνητο, τότε καλύτερα είναι να ταξιδέψετε απογευματινές ώρες ή πολύ πρωινές που ο ήλιος δεν έχει κάψει ακόμα.
5. Να έχετε πάντα τον σκύλο σας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Καλό είναι να του έχετε φορέσει ζώνη ασφαλείας ή να του περιορίσετε με κάποιον τρόπο τον χώρο για να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι. Με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει κίνδυνος ούτε για τον οδηγό μην τυχόν πεταχτεί μπροστά ο σκύλος κάποια στιγμή ή του αποσπάσει την προσοχή για κάποιον λόγο. Όπως επίσης, για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα σε περίπτωση που έχετε ανοιχτά τα παράθυρα και προσπαθήσει να πεταχτεί ο σκύλος έξω.
6. Να κάνετε συχνές στάσεις για να ξεκουραστεί, να πιει νερό και να κάνει την τουαλέτα του αν χρειαστεί.
7. Αν το ταξίδι σας είναι μεγάλο και απαιτεί μια διανυκτέρευση, τότε πρέπει από πριν να έχετε βρει ποια ξενοδοχεία είναι pet friendly. Δέχονται δηλαδή σκύλους στα δωμάτιά τους. Και φυσικά, θα πρέπει να έχετε κλείσει ένα δωμάτιο για να είστε σίγουροι.
8. Να είστε για όλα προετοιμασμένοι. Ακόμα και για τις δυσάρεστες εξελίξεις ενός ταξιδιού. Όπως για παράδειγμα, να χαθεί το σκυλάκι σας. Καλό είναι πέρα από το microchip, να του φοράτε στο περιλαίμιο και μία ταυτότητα με το όνομα του σκύλου και το τηλέφωνό σας. Και ας έχετε και μια φωτογραφία του μαζί σας, γιατί αν έχετε μια τέτοια δυσάρεστη περιπέτεια θα πρέπει να ψάχνετε αμέσως και να δείχνετε την φωτογραφία του από όπου περάσατε.
9. Και τέλος αλλά εξίσου σημαντικό, να έχετε κοντά σας και κουτάκι πρώτων βοηθειών για τον σκύλο σας. Γιατί μπορεί κάτι να συμβεί, όπως για παράδειγμα να τραυματιστεί ελαφρά σε μια στάση που θα κάνετε. Είτε να πατήσει ένα αγκάθι ή να έχει κάποια γρατσουνιά.
Αν όλα τα παραπάνω τα τηρήσετε, να είστε σίγουροι πως θα έχετε ένα όμορφο κι ασφαλές ταξίδι παρέα με τον σκύλο σας. Καλό ταξίδι κι όμορφα να περάσετε λοιπόν.