Αντιμετώπιση αρθρίτιδας στα σκυλιά

Το ξέρατε ότι το DNA των σκύλων είναι κατά 85% περίπου κοινό με εκείνο των ανθρώπων; Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε τον λόγο που τα σκυλιά έχουν παρόμοιο οργανισμό με των ανθρώπων και συνεπώς πάσχουν από τις ίδιες ασθένειες. Έτσι λοιπόν, και τα σκυλιά πάσχουν από αρθριτικά όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, περίπου το 20% των ενήλικων (ή «μεσήλικων») σκύλων πάσχουν από την ασθένεια και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των μεγαλύτερων σκύλων έχουν αρθρίτιδα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Πιο απλά, η αρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική αρθρική νόσος.

Ενώ η ασθένεια έχει πολλές μορφές, ο πιο συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας σε σκύλους είναι η οστεοαρθρίτιδα σκύλου και εμφανίζεται όταν ο ομαλός χόνδρος που προστατεύει τα οστά της άρθρωσης φθείρεται, προκαλώντας τριβή από οστά σε οστά.

Αυτή η τριβή και η φλεγμονή του χόνδρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν σχηματισμό οστών (ή κεντρίσματα) γύρω από τις αρθρώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο πόνος και η περιορισμένη κινητικότητα.

Ενδεικτικά σημάδια της νόσου

  • δυσκολία κίνησης ή όρθιας στάσης,
  • γενική δυσκαμψία ή
  • αρνητική αντίδραση όταν πάτε να τα αγγίξετε
  • αξιοσημείωτο πρήξιμο και
  • ο πόνος που προκαλείται από αρθρίτιδα μπορεί να τα αναγκάσει να γλείφουν το σημείο της άρθρωσης συνήθως, καθώς αναζητούν ανακούφιση.

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας ενός σκύλου. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι:

Ράτσα και μέγεθος

Τεχνικά δεν υπάρχει προδιάθεση φυλής για αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φυλές, συμπεριλαμβανομένων γιγαντιαίων φυλών, Golden Retrievers, Labrador Retrievers και Γερμανικοί Ποιμενικοί, που έχουν προδιάθεση για καταστάσεις όπως η δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα και η οστεοχόνδρωση (OCD) που προκαλούν δευτερογενή αιτία αρθρίτιδας.

Το OCD είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα νεαρά σκυλιά που μεγαλώνουν γρήγορα και μεγαλώνουν. Συνδέεται με υπερβολική διατροφή και υπερβολικό διαιτητικό ασβέστιο και πρωτεΐνες, οπότε είναι σημαντικό να ταΐζονται τα κουτάβια με μια ισορροπημένη και υψηλής ποιότητας διατροφή.

Αυτοάνοσες διαταραχές

Οι αυτοάνοσες ασθένειες προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλλει τα κύτταρα του ίδιου του σώματος και υπάρχουν αρκετές αυτοάνοσες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις σε σκύλους.

Στην ανοσοποιημένη μεσολαβητική πολυαρθρίτιδα (IMPA) αυτή η ανώμαλη ανοσοαπόκριση εκδηλώνεται σε φλεγμονή πολλαπλών αρθρώσεων (το IMPA είναι γνωστό ως ρευματοειδής αρθρίτιδα σε ανθρώπους).

Η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Τραυματισμός από ήδη υπάρχον τραύμα και επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Μερικές από τις πιο κοινές και σημαντικές ορθοπεδικές κακώσεις σε σκύλους είναι η κρανιακή χιαστού συνδέσμου (CCL), δάκρυα (όπως ένα δάκρυ ACL σε έναν άνθρωπο), εξάρθρωση επιγονατίδας και κατάγματα. Όλοι αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν να προδιαθέσουν τις αρθρώσεις στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Λοιμώξεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, όπως η νόσος του Lyme. Οδυνηρές, πρησμένες αρθρώσεις και χωλότητα είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του Lyme σε σκύλους.

Δίαιτα και βάρος

Το επιπλέον βάρος προσθέτει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις και αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την αρθρίτιδα. Ο υπερβολικός λιπώδης ιστός απελευθερώνει επίσης ορμόνες που μπορούν να συμβάλουν στον πόνο. Οι δίαιτες ή διατροφές με ανισορροπία πρωτεΐνης και υδατανθράκων συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη αρθρίτιδας. Είναι επίσης σημαντικό η διατροφή ενός σκύλου να έχει τη σωστή αναλογία ασβεστίου / φωσφόρου.

Ένα πράγμα που δεν προκαλεί αρθρίτιδα, καθαυτή, είναι η απλή γήρανση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αρθρίτιδα αποτελεί μέρος της διαδικασίας γήρανσης του σκύλου τους. Όμως, ενώ η κατάσταση είναι διαδεδομένη στα μεγαλύτερα σκυλιά σήμερα, δεν είναι αναπόφευκτο πεπρωμένο.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι (και πιθανώς οι γάτες) αναπτύσσουν αυτό που ονομάζεται «πρωτογενής αρθρίτιδα». Αυτό σημαίνει ότι οι αρθρώσεις έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγουν την εκφύλιση τους, λόγω της φθοράς που έρχεται με την ηλικία.

Τα σκυλιά, ωστόσο, σχεδόν πάντα αναπτύσσουν «δευτερογενή αρθρίτιδα ». Που σημαίνει ότι υπάρχει από πριν μια ανωμαλία της άρθρωσης, όπως δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα, προηγούμενο κάταγμα στην άρθρωση, μη φυσιολογική ευθυγράμμιση των άκρων, αστάθεια των αρθρώσεων (σχίσιμο του συνδέσμου, συμπεριλαμβανομένου του CCL). Οπότε όχι, ο σκύλος δεν θα παρουσιάσει αρθρίτιδα μόνο εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του. Είναι συνήθως κάτι που αρχίζει να αναπτύσσεται όταν είναι νεότερος, αλλά τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται περισσότερο όσο μεγαλώνει.

Δύο πράγματα που πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή

Το πρώτο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αλλά για να γίνει αυτό, όλα εξαρτώνται από εσάς. Εσείς θα πρέπει να παρατηρείτε τις κινήσεις του σκύλου σας, τις συνήθειες του όσον αφορά αυτές και αν θα δείτε αλλαγές σε αυτές ή σημάδια πόνου.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι δύσκολο να συλληφθεί στα αρχικά στάδια. Συχνά διαγιγνώσκεται όταν έχει προχωρήσει αρκετά. Είναι εξαιρετικά επίπονη, οδυνηρή. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα το καταλάβετε ότι πάσχει ο σκύλος σας από οστεοαρθρίτιδα. Το θέμα όμως είναι να το καταλάβετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί το κακό είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία εξάλειψής της. Υπάρχουν επιλογές θεραπείας που μειώνουν κυρίως τον πόνο και επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου. Δεν την εξαφανίζουν ολοκληρωτικά κι οριστικά.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την προστασία από την αρθρίτιδα είναι απλώς η επίγνωση του πόσο διαδεδομένη είναι και η διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και των πιθανών προβλημάτων των αρθρώσεων.

Γι’ αυτό λοιπόν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του σκύλου σας. Όσο ασήμαντη την θεωρείτε εσείς, μπορεί να είναι μια μικρή λεπτομέρεια, που αυτή ωστόσο θα σημαίνει ότι κάτι τρέχει στις αρθρώσεις του. Μπορεί για παράδειγμα να συνήθιζε να απλώνει όλα του τα πόδια όταν ξάπλωνε, αλλά τον τελευταίο καιρό, από ένα σημείο και μετά έχει μαζεμένο συνεχώς το ένα. Δεν το τεντώνει όπως το τέντωνε. Να είστε ενήμεροι για οτιδήποτε δεν είναι φυσιολογικό – εάν δεν πηδά στο κρεβάτι όπως έκανε συνήθως, ή αν είναι απρόθυμος να βγει βόλτα, ή αν δυσκολεύεται να κουνηθεί ή να σηκωθεί από την θέση του όταν σας βλέπει ή όποτε είναι χαρούμενος όπως έκανε παλιά. Ή τέλος αν βλέπετε αλλαγή στο περπάτημα σα να τριποδίζει ή κουτσαίνει ελαφρώς ειδικά μετά από τρέξιμο ή μετά από έντονο παιχνίδι. Ή όπως αναφερθήκαμε και στην αρχή του άρθρου, παρουσιάσει κάποια ενδεικτικά στοιχεία παρουσίας αρθρίτιδας, όπως αναγράφονται στην αρχή.

Γενικά, καλό είναι να γίνεται μια εξέταση από τον κτηνίατρο από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του κουταβιού για να προλάβετε την ανάπτυξη της νόσου. Οι κτηνίατροι μπορούν να ελέγξουν για δυσπλασία ισχίου, για παράδειγμα, με ένα απλό μη αυτόματο τεστ σε κουτάβια ηλικίας έως 16 εβδομάδων. Η δυσπλασία του αγκώνα εμφανίζεται συχνά σε σκύλους ηλικίας περίπου πέντε έως έξι μηνών. Η διάγνωση αναπτυξιακής ορθοπεδικής νόσου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε ένα προληπτικό σχέδιο για τη μείωση της αρθρίτιδας, προτού εξαπλωθεί ή αναπτυχθεί δραματικά.

Το δεύτερο είναι ο έλεγχος το βάρους. Ο πραγματικός κίνδυνος της αρθρίτιδας είναι το υπερβολικό βάρος. Η σωστή διατροφή και η διαχείριση του βάρους είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων φλεγμονής και αρθρίτιδας.

Ο νούμερο ένα, καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η εξέλιξη και η σοβαρότητα της αρθρίτιδας είναι η διατήρηση μιας άπαχης σωματικής κατάστασης. Οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι η συχνότητα εμφάνισης αρθρίτιδας σε σκύλους συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία.

Τα υπέρβαρα σκυλιά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές στις αρθρώσεις. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του αυξημένου κινδύνου και σοβαρότητας της αρθρίτιδας. Μια ευρέως αναφερόμενη μελέτη διάρκειας ζωής των Labrador Retrievers διαπίστωσε ότι τα σκυλιά που διατηρούσαν μικρό βάρος έζησαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από τα (ακόμη και ελαφρώς) υπέρβαρα αντίστοιχα και είχαν καθυστερήσει την έναρξη της οστεοαρθρίτιδας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μείωση του σωματικού βάρους προκάλεσε σημαντική μείωση της χωλότητας, ακόμη και από απώλεια βάρους περίπου 6%.

Τι εννοούν όμως οι ειδικοί όταν εννοούν διατήρηση μικρού βάρους; Σίγουρα εσείς θα σκέφτεστε το κανονικό στα κιλά τους. Απλά να είναι λεπτά τα σκυλιά. Αδύνατα. Που πάντα όμως τα δικά σας μάτια το βλέπουν αδύνατο το σκυλάκι ενώ στην ουσία δεν είναι. Κι όμως…. Οι ειδικοί εννοούν την σχεδόν κοκκαλιάρικη εκδοχή τους! Ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό είναι ότι το λίπος είναι η μεγαλύτερη φλεγμονώδης πηγή στο σώμα. Δεν είναι μόνο το να έχεις επιπλέον βάρος στις αρθρώσεις, τα ίδια τα λιποκύτταρα διαιωνίζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία. Πολλά σκυλιά που έχουν αρθρίτιδα αλλά διατηρούνται αδύνατα, ισχνά, σχεδόν κοκκαλιάρικα, εξακολουθούν να είναι σε θέση να είναι ενεργά και μπορεί να μην χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.

Η ποιότητα της τροφής είναι επίσης σημαντική. Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με οποιεσδήποτε ειδικές διατροφικές απαιτήσεις, ειδικά εάν υπάρχουν άλλες συνθήκες, αλλά η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη στη σωστή αναλογία και τροφές χωρίς δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή ή την ελαχιστοποίηση της φλεγμονής. «Τα φρέσκα τρόφιμα είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής», λέει ο Αμερικανός κτηνίατρος Δρ Lippman. «Και το φρέσκο ​​φαγητό είναι συνήθως χαμηλότερο σε υδατάνθρακες που βοηθά στη διατήρηση του βάρους.»

Ποια είναι τα συμπληρώματα για υγιείς αρθρώσεις

Ωμέγα 3

Η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τη μορφή ολόκληρων ψαριών (αντσούγιες ή σαρδέλες είναι ιδανικά) ή υψηλής ποιότητας συμπληρώματα ιχθυελαίου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Τα Ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκονται σε υπερβολική αφθονία σε μεταποιημένα τρόφιμα και στα περισσότερα δημητριακά. Το ιχθυέλαιο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των σημαντικών συστατικών του ωμέγα-3, του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA).

Υπήρξε άφθονη έρευνα που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της υγείας των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής της μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που χορηγήθηκαν για τρεις μήνες βελτίωσαν τον πόνο, την χωλότητα και τις αρθρώσεις των αρθρώσεων σε σκύλους με οστεοαρθρίτιδα. Είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες για την υγεία των αρθρώσεων και καλό για την υγεία της καρδιάς, για το δέρμα, τα μάτια και για την υγεία των νεφρών.

CBD

Το λάδι κανναβιδιόλης είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα και ορισμένοι κτηνίατροι το αναφέρουν για τη θεραπεία των αρθρώσεων των σκύλων ισχυριζόμενοι ότι είδαν θετικά αποτελέσματα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας γι’ αυτό γιατί οι απόψεις διίστανται κατά το πόσο ασφαλές είναι να το χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του σκύλου σας.

Γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη

Η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη είναι φυσικά συστατικά του χόνδρου και του αρθρικού υγρού. Παίζουν ρόλο στη σύνθεση, τη συντήρηση και την επιδιόρθωση του χόνδρου και χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα συμπληρώματα υψηλότερης ποιότητας (συμπληρώματα χαμηλής ποιότητας αυτού του τύπου μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή χειρότερα) και, όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το αν είναι σωστά για το σκυλί σας.

Ποτέ μην πάρετε κάτι από τα παραπάνω ή οτιδήποτε διαβάσετε ή ακούσετε από αλλού, για να το δοκιμάσετε στον σκύλο σας, χωρίς πρώτα να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας! Με την υγεία του σκύλου μας δεν παίζουμε! Και χρειάζεται πάντα η δική του συμβουλή!
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts