Τι είναι η ψευδοκύηση στα σκυλιά

Η ψευδοκύηση του σκύλου είναι γνωστή και ως ανεμογκάστρι. Δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Δεν είναι ασθένεια. Είναι μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση που μπορεί να βιώσει ένα θηλυκό σκυλάκι που δεν είναι στειρωμένο. Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης οφείλονται στη μείωση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης και στην αύξηση της συγκέντρωσης της προλακτίνης που συμβαίνουν φυσιολογικά στη συγκεκριμένη φάση του οιστρικού κύκλου της σκυλίτσας.

Η εκδήλωση ψευδοκύησης απλά επιβεβαιώνει πως η σκυλίτσα έχει φυσιολογικό οιστρικό κύκλο.

 

Πότε εμφανίζεται μια ψευδοκύηση

Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης εμφανίζονται συνήθως ένα μήνα περίπου μετά τον οίστρο (την περίοδο δηλαδή). Για την ακρίβεια, ο χρόνος εκδήλωσης των συμπτωμάτων είναι από έξι έως δώδεκα εβδομάδες μετά τον οίστρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψευδοκύησης

Αύξηση του σωματικού βάρους, ανάπτυξη των μαστών, παραγωγή γάλακτος, βλεννώδες έκκριμα από το αιδοίο, ανορεξία, ανησυχία, μειωμένη διάθεση, μοναχικότητα, κατασκευή φωλιάς και εκδήλωση μητρότητας σε άψυχα αντικείμενα.

Πόσο διαρκεί μια ψευδοκύηση

Η ψευδοκύηση αρχίζει να υποχωρεί μετά την εκδήλωσή της από μία έως τρεις βδομάδες.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν χρειάζεται θεραπεία γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω δεν είναι ασθένεια αλλά μια φυσιολογική κατάσταση όπως είναι κι ο οίστρος. Είναι δηλαδή το αποτέλεσμα του οίστρου. Παρ’ όλα αυτά όμως, χρειάζεται να εξεταστεί η σκυλίτσα από έναν κτηνίατρο για να επιβεβαιωθεί ότι όντως είναι ψευδοκύηση κι όχι εγκυμοσύνη. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις έχει τύχει να δώσουν κτηνίατροι κάποια φαρμακευτική αγωγή. Είναι περιπτώσεις μία στις χίλιες που μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να κρίνει αν χρειάζεται ή όχι. Άσκοπη χρήση φαρμάκων σε φυσιολογικές καταστάσεις φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Και φυσικά η λύση που προτείνεται σε κάθε περίπτωση είναι η στείρωση.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts